Persoonlijke ontwikkeling

Paardencoaching

Afgelopen vrijdag en zaterdag was ik bij Nina Bien in Zuid Limburg om meer te leren over de gedragstherapie Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de manier waarop dit kan worden toegepast bij het coachen met paarden. ACT ligt ten grondslag aan het IK met PK coachingsmodel dat is ontwikkeld door het Centrum voor Paardencoaching, Ik heb deze dagen heel veel kennis opgedaan over deze (nieuwe) vorm van therapie en ik heb ook kunnen ervaren hoe het werkt door het doen van oefeningen met de paarden.

In een sessie met de paarden werd mij gevraagd te denken aan een situatie, waarbij ik moeilijke of nare gevoelens had ervaren. Om ruime te maken voor deze gevoelens kon ik ademen naar de plek in mijn lichaam waar ik deze gevoelens voelde in mijn lichaam. Op dit moment kwam Ravage (het zwarte paard op de foto) erbij en wees met haar neus eerst de plek aan waar het lastige gevoel zat, vervolgens hielp ze mij met diep naar die plek ademhalen. Wat een mooie ervaring! Naast het feit dat Ravage mij heeft geholpen bij het doen van de oefening, heeft ze ook mijn hart gestolen.

Reageer