Een zakelijk masker, daar prikt een paard doorheen!

Paardencoaching

Paardencoaching inzetten tijdens een kennismakingsdag.

Om elkaar en jezelf beter te leren kennen. Het is een gedurfde keuze. Paarden dwingen je namelijk jezelf écht te laten zien. Ebbinge ging de uitdaging aan en koos ervoor om een kennismakingsdag voor de deelnemers van een van hun opleidingen te organiseren in de vorm van paardencoaching. Afgelopen woensdag was het zover en verzorgde ik, samen met nog twee andere paardencoaches, namens het Centrum voor Paardencoaching deze dag.

Voor alle 15 deelnemers was dit de eerste keer dat zij op deze manier in aanraking kwamen met paarden(coaching). Sommigen vonden het in eerste instantie best spannend of waren zelfs heel bang voor paarden. Ik vond het heel bijzonder dat uiteindelijk iedereen vol enthousiasme mee deed aan de oefeningen en dat de angst voor paarden geen rol meer speelde. Bij een van de deelnemers kwam (onverwacht) veel emotie los bij de confrontatie met het paard. Onverwacht omdat de gebeurtenis die de pijn veroorzaakte al lang geleden was voorgevallen en de deelnemer dacht dat het verdriet inmiddels wel zou zijn verwerkt. Ik vond het heel mooi dat er voldoende vertrouwen was om de confrontatie met het paard en de emoties aan te gaan. Het paard bood de troost en warmte die de deelnemer op dat moment nodig had.

De groep was gedurende de dag in drieën gesplitst om voor iedereen voldoende persoonlijke aandacht te hebben. In de ochtend hebben we de deelnemers individueel kennis laten maken met de spiegel van het paard. Hierdoor kregen de deelnemers mooie inzichten over zichzelf en leerden zij elkaar op een andere manier kennen. In de middag hebben we een aantal groepsopdrachten met de paarden gedaan. Dit gaf veel inzicht in de dynamiek in de groepen. Het was heel mooi om te zien hoe de paarden op deze verschillende groepsprocessen reageerden. Ook dit leverde voor de deelnemers veel inzichten en bewustwording op.

Tijdens een van de groepsopdrachten moest de groep proberen een kudde te vormen met het paard en het paard uitnodigen een rondje te lopen met de groep. In een van de groepen ging dat heel goed. Een andere groep kreeg het in eerste instantie niet voor elkaar om het paard mee te laten lopen. Bij de evaluatie bleek, dat de groep niet echt een eenheid was, geen kudde. De groep zat niet op een lijn en dat pikt het paard feilloos op. Als er maar een deelnemer twijfelt, het niet echt eens is met de aanpak van de groep, of denkt dat het toch wel niet zal lukken, voelt het paard dit aan en zal zich niet willen aansluiten bij de groep. De groep vormt op die manier namelijk geen veilige kudde. Op het moment dat de groep zich hiervan bewust was en het nogmaals probeerde, lukte het wel om samen een kudde te vormen en samen met het paard een rondje te lopen.

Het was echt een ontzettend geslaagde dag. Voor mij zo’n enorme bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt om dit nu als mijn werk te mogen doen. We sloten de dag ongelofelijk geïnspireerd, moe maar zeker voldaan af. Ik kijk er naar uit om nog veel meer van dit soort dagen te begeleiden!

Reageer